Keittokomero

Ei pidä unohtaa meitä koiriemme huoltojoukkojakaan, joten kerään tähän hyväksi havaittuja, helposti valmistuvia reseptejä. Pääasiassa makeita herkkuja, kuinkas muuten!
Nämä kokkaukset ovat kaikki yksinkertaisia, ei tarvita kaulinta, ei leivinlautaa eikä montaa astiaakaan. Puhumattakaan eksoottisia mausteita.
Yksinkertainen on kaunista. Tässä tapauksessa maukasta.

Saaristolaisleipä 

Tämä leipä on taivaallisen hyvää. Se sopii erittäin hyvin myös kahvileiväksi. Itse säilytän leipää jääkaapissa. Viileä siivu sitä ja voita päälle, ah, mikä makuelämys!





1 l    piimää
50 g  hiivaa    
3 dl   siirappia    
3 dl   kaljamaltaita    
3 dl   vehnäleseitä    
3 dl   ruisjauhoja    
1 rkl  suolaa    
n.10 dl vehnäjauhoja    






•    lämmitä piimä kädenlämpöiseksi
•    liuota joukkoon siirappi ja hiiva
•    mittaa muut kuiva-aineet ja 5 dl vehnäjauhoa isoon sekoitusastiaan
•    lisää lämmin piimä
•    sekoita taikina tasaiseksi
•    lisää loput jauhot (taikinaa ei tarvitse pullataikinan tavoin alustaa)
•    voitele vuoat (pitkulaisia leipävuokia n. 2 kpl)
•    laita taikinaa n. 1/3 vuoan korkeudesta
•    anna nousta 1 1/2 tuntia
•    paista alimmalla tasolla 2 tuntia 175 asteessa
•    jos leivät tummuvat liikaa, peitä foliolla
•    kumoa leivät liinan alle jäähtymään
•    anna leivän vetäytyä viileässä (jääkaapissa) n. 2 vrk.
*   juuri paistettua leipää on vaikea leikata!
•    sopii pakastettavaksi


*****
Vadelmabrownie
















100 g taloussuklaata                                                                
1 ps (150 g) hasselpähkinöitä                                                         
200 g meijerivoita                                                                    
2 dl  vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 ps (200 g) vadelmia (pakaste)

* Leikkaa suklaa pieniksi kuutioiksi ja hasselpähkinät karkeaksi rouheeksi. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään.
* Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen sulatetun rasvan kanssa. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle (noin 30 x 36 cm). Ripottele pinnalle vadelmat, suklaa- ja pähkinärouhe.
* Paista levyä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Leikkaa levy täysin jäähtyneenä neliöiksi. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.


*****

Luumupelti 








 


   

225 g voita tai leivontamargariinia
    5 dl vehnäjauhoja
    4 dl sokeria
    1 rkl vanilliinisokeria
    2 tl leivinjauhetta
    5 munaa
    2-2 1/2 dl kuuma vettä

Täyte:
    15 luumua ( 750 g ) tai omenaa, mustikoita, puolukoita jne
    50 g mantelilastuja (kanelia, raesokeria ym. mielen mukaan)

1. Pese ja halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa viipaleiksi.
2. Sulata voi.
3. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään.
4. Sekoita joukkoon sulatettu voi.
5. Lisää yksittäin munat.
6. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja sekoita taikinan joukkoon.
7. Kaada taikina uuninpellille leivinpaperin päälle.
8. Asettele luumuviipaleet taikinan päälle ja ripottele päälle mantelilastuja.
9. Paista 175 asteen uunissa 35-45 min. Anna jäähtyä ja leikkaa palasiksi.


Hurjasta sokerimäärästä huolimatta piiras ei ole liian makeaa, vaan juuri sopivaa.

*****

Broccolivuoka helppo karppiruoka illanistujaisiin /neljä annosta














Tämä resepti on omasta reseptileikekirjastani ja peräisin 1980-luvun lehdestä. Sattumalta tajusin tämän olevan juuri sopivaa ruokaa, jos haluaa välttää liikoja hiilihydraatteja. Niinpä lähetin ohjeen karppausinfon foorumille ja siitä tuli hyvin suosittu, se hyväksyttiin jopa Karpin keittokirjaankin.
Lue Kommentit

250 g tuoretta tai pakastettua parsakaalia
vettä ja suolaa keittämiseen
2 sipulia
1 rkl voita tai 1 pussi pekoniviipaleita
2 munaa
2 dl kermaa
1/2 tl yrttisuolaa tai 1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
(ripaus sitruunapippuria tai mustapippuria)
pinnalle noin 1 dl juustoraastetta

* Paloittele parsakaalin kukinnot, leikkaa varsiosat suikaleiksi, mutta jätä kukkanuput kokonaisiksi. Pane ne vähään, suolalla maustettuun veteen ja keitä 5 minuuttia. Valuta.
* Kuori sipulit, puolita ne ja leikkaa suikaleiksi. Hauduta sipulit voissa tai pekonisiivujen kanssa yhtä aikaisesti.
* Levitä sipulit voidellun vuuan pohjalle. Asettele päälle parsakaalipalat.
* Sekoita munat, kerma ja mausteet ja kaada seos vuokaan. Kasvisten ei tarvitse peittyä, koska nesteen pinta nousee uunissa.
* Ripota päälle juustoraaste.
* Kypsennä uunissa (200 astetta) noin 40 min. eli kunnes munaseos on hyytynyt ja pinnassa on kaunis väri.

*******


Kuorrutettu papupaistos

Testasin tätä leikekirjastani löytämääni vanhaa reseptiä. Juuri sopiva mökkeilykauteen, säilykepurkkiruokaa kun on. Maistui hyvälle, perusedellytys on siis, että pitää pavuista. Tölkkivarastostani ei löytynyt yrttimaustettua tomaattia, vaan ihan tavallista ja yrteiksi heitin provencen maustesekoitusta. Juustoa laitoin peräti 200g, muuten noudatin ohjetta. Maistuva lisukeruoka, itse söin sitä kylläkin pääruokana. Jäi sentään vielä huomiseksi puolet.




*******

1 kommentti:

Maria, mäyräkoiran ihminen kirjoitti...

Nyt menee kokeiluun nämä ruuat! :) Saaristolaisleipää rakastan...mulla on yksi suosikki ylitse muiden, oliskohan Amica-ravintoloiden saaristolaisleipä joka on jotakin aivan muuta kuin mitä yleensä kaupoista saa...ja kun katselen tuota sun vastaavaa, niin vaikuttaisi siltä, että saattaisi hyvinkin olla samanlaista. Pitää kokeilla :)

Broccolivuoka nosti puolestaan veden kielelle...parsaa ja pekonia, ei voi mennä vikaan! :)